Opdragelse

Opdragelse af din hund

Det er vigtigt, at du giver din hund en god opdragelse, så hundens samliv med dig og den øvrige familie kan udvikle sig harmonisk og blive til glæde for alle parter

Opdragelsen bør allerede starte, når hunden er hvalp – det er bedre at forebygge uvaner end at komme af med dem. Jeg gennemgår i det følgende nogle generelle og praktiske råd omkring opdragelse af hunde.

hvalpe kan opdrages

En hundehvalp er modtagelig for indlæring, fra den er 3 uger gammel. De første 8 uger hos tæven og kuldsøskende er en vigtig periode for hvalpen. En væsentlig del af den opdragelse, som er nødvendig for, at hvalpen kan lære at leve sammen med andre, sker i denne periode. Denne opdragelse skal du videreføre.


Du bør fra starten gøre dig klart, hvad du vil tillade hunden at gøre, samt hvad du ikke vil tillade.

Det er som bekendt lettere at skabe gode rutiner og vaner end at ændre dårlige og uheldige vaner.

Du skal være en god leder

Det første, hunden skal lære, er, at den kan have ubetinget tillid til dig og familiens øvrige medlemmer.

Hunden skal have tiltro til, at familien kan beskytte den i enhver situation.

Du skal være en god leder, ved at du giver hunden tryghed. Det gør du blandt andet ved at dække hundens behov for kontakt, aktivitet, gode oplevelser samt dens basale behov for mad og et rart sted at være.

Derudover er det vigtigt, at hunden føler, at du er i stand til at tage beslutninger for den.

Hunden bliver tryg ved, at du er ”toneangivende” i nye situationer.

Du skal vise hunden, hvad den må og ikke må, og altid huske at rose den, når den gør det rigtige.

Væn hunden til fysisk kontakt

Hunden skal have tillid til, at lige meget, hvad du gør ved den, så sker der ikke noget ved det.

Det er derfor vigtigt, dagligt at have fysisk kontakt med hunden. Hvis den ikke er vant til dette, skal du gå langsomt frem, så den ikke på noget tidspunkt føler ubehag ved det. Du må ikke tvinge hunden til kontakt. Hvis den vil rejse sig for at gå, skal du lade den gøre det.


Kæl med hunden, når den er helt afslappet. Berør hunden over hele kroppen, og tal beroligende til den.

Red eller børst hunden dagligt, og tør dens poter regelmæssigt, når den er blevet vant til fysisk kontakt.

Væn hunden til, at du kan se og røre ved dens ører, mund m.m. Ros hunden bagefter, og giv den en godbid.

Opdragelsen skal være lystbetonet

Det er vigtigt, at indlæring og opdragelse af hunden er lystbetonet.

Hunden skal have ros, hver gang den gør det rigtige. I starten bør den også have en godbid. Det fremskynder indlæringen. Senere kan du nøjes med at give hunden en godbid en gang imellem. Du kan også belønne hunden ved at kæle for eller lege med den.

Straf ikke hunden, hvis den ikke gør, hvad du forventer. Straf virker hæmmende på hun­dens lyst til at samarbejde og prøve noget nyt. Brug af straf vil desuden ødelægge tillidsforholdet mellem dig og din hund.


Husk, at præstationer ikke bør være et mål i sig selv.

 Gå langsomt frem, og beløn selv små fremskridt.

Slut altid med at belønne hunden for at have gjort det rigtige.

Både du og din hund skal have glæde af jeres samliv .

Vær konsekvent over for hunden

Hunden ved ikke på forhånd, hvad du forventer af den. Det skal den først lære. Du skal derfor være konsekvent over for den. Det, som du ikke accepterer den ene dag, bør du heller ikke acceptere den næste.

Husk også at være konsekvent i at rose hunden for korrekt adfærd.


Du skal være tålmodig, men vedholdende i dine krav til hunden, når du opdrager den. Hids dig aldrig op over for hunden. Træn kun med den, når du har overskud til det.

Du bør desuden tale meget med hunden. Hvis du altid siger de samme ting til hunden, lige før I skal foretage jer noget bestemt sammen, vil den hurtigt lære, hvad der skal foregå.

Når hunden med sikkerhed har lært, hvad du forventer af den, når du siger noget bestemt til den, skal den som udgangspunkt gøre det, du beder den om. Det er dog op til dig at skabe en situation, hvor hunden kan opføre sig som forventet og blive belønnet for det.

Der kan dog være situationer, hvor hunden ikke kan gøre, hvad du beder den om. Find i stedet en opgave, hunden kan klare, og beløn den for at udføre den. Dette er med til at gøre dig til en god og positiv leder for din hund.

Lær hunden at være lydig

Det giver tryghed og frihed for både dig og din hund, at den altid kommer, sætter og lægger sig, når du beder den om det.

Når du først har tillid til, at hunden altid vil lystre dig i en kritisk situation, kan du give den større frihed.

Jo tidligere i hundens liv, du begynder at lære den almindelig lydighed, jo lettere vil det være.

Gode råd om opdragelse

Hunden er et flokdyr, som har brug for at være en del af familien. Det giver hunden tryghed. Det er dit ansvar at vise hunden, at du er en god rollemodel som er kærlig, tålmodig og som dun hund kan have 100 % tillid til. 

  • Gør dig fra starten klart, hvad du vil tillade fra hundens side som voksen, så den allerede fra hvalp kan lære, hvad den må, og hvad den ikke må. Det skal ske stille og roligt, idet du belønner hunden for alt, den gør rigtigt, og undgår enhver form for straf.
  • Lad hunden arbejde for belønning. Vil du give hunden en godbid, bør du bruge lejligheden til at træne med den – f.eks. indkald, sit, dæk, giv pote, rul eller lignende, så hunden gør noget for at få godbidden.
  • Sørg for at din hund er tryg ved at være en del af familien hvor den har mulighed for at være en del af det sociale fælleskab både i og  uden for hjemmet. 
  • Der skal være plads til alle, voksne, børn og hunden - derfor er det også vigtigt at hunden lære at forholde sig tålmodigt og roligt ved eksempelvis hoveddøren, ved havelågen, i bilen m.m., så man ikke bliver væltet omkuld og kommer til skade. Det er god træning og gør hunden mere opmærksom på dig.
  • Hunden skal have lov at søge kontakt og samvær med familien, men giv aldrig efter, hvis den plager om opmærksomhed eller for at opnå et eller andet. Afvis hunden venligt, men bestemt. Tag først kontakt med hunden, når den er rolig.
  • Det er vigtigt, at hunden ikke føler sig udenfor. Den skal derfor have megen opmærksomhed fra familiens medlemmer, men beskæftiges på en måde, så den oplever et godt samarbejde med dig og resten af familien. Hunden skal dog også kunne fungere på egen hånd. Lad derfor være at afbryde hunden, når den beskæftiger sig selv – medmindre den gør noget, som den ikke må.
  • Tilskynd aldrig hunden til at være vagtsom over for fremmede og beskyttende over for familien. Det er familien, der skal passe på hunden, ikke hunden, som skal passe på familien.
  • Optræd altid roligt og behersket, når du er sammen med hunden.
  • Hvis der er noget, som hunden er bange for, må du ikke presse den til at gå hen til det. Gå selv frem for at undersøge tingene, mens du taler roligt til hunden, og bliv stående, indtil hunden kommer hen til dig.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.09 | 13:06

Tak

...
20.09 | 07:22

Min labrador på Ca 5mdr. Hopper op og bider, bliver "vild", springer rundt og river med poterne på vores krop. Det bliver meget værre, hvis vi siger nej og føj

...
15.09 | 16:19

Tak for din historie. Det er aldrig nemt når ens dyr er syge. Selv oplevet langt forløb med svamp, ringorm (ringorm.dk/ringorm-dyr). Puha det var strengt...

...
15.09 | 10:23

Jeg anbefaler at du giver den alt den tryghed og nærhed den har brug for, mens den restituere. God bedring til den. ❤️

...
Du kan lide denne side