Rollemodel

Er du en god rollemodel ?

"Min hund vil ikke høre efter, hvad jeg siger", "den stresser op, når den ser andre hunde og farer frem", "den vil ikke have, jeg kommer til den, når den har kødben".
Disse og andre udsagn hører jeg ofte hundeejere sige. Og det handler ofte om, at ejerne måske ikke er den rigtige rollemodel for deres hund. 

Rollemodel?
Et af de begreber, som bruges med mange forskellige betydninger, og hvor der stadig eksisterer misforståelser omkring erhvervelsen og bibeholdelsen af dette.

Alle kan vel være enige om, at en god rollemodel ikke er ham, som styrer i kraft af magt, diktatur, frygt og enevælde, hvorimod en respekteret Chef, leder eller forældre er den, som kan sætte sig i sine kollegers sted, er demokratisk på trods af, at være en autoritet, og som forstår at skabe tryghed og tillid.

Hvorfor er det så sådan, at mange hunde stadig styres netop gennem brugen af straf og magt?

"Hunden skal kende sin plads og den skal være nederst i vores familie".

Sådan har det lydt gennem de sidste mange år, og set i forhold til hundens natur er det også fuldstændig korrekt. MEN det har ofte været sagt i sammenhæng med "hunden skal vide, hvem der bestemmer - og den skal f…. også adlyde uanset hvad". Desværre er det stadig, som før nævnt, tilsvarende almindeligt at benytte sig af magt, voldsomme metoder og straf. I følge denne opfattelse af hunden og lederskab, er en hund, der ikke gør, som ejeren ønsker, bevidst ulydig, og den sættes ofte kraftigt på plads.

Der har været sat for meget fokus på betydningen af fysisk styrke, hvor lederen ansås som den fysisk overlegne, som derigennem manifesterede sit lederskab - Og de er bestemt ikke gode rollemodeller for vores hunde.

Straf harmonerer IKKE med hundens natur og meget fine brug af kommunikative signaler.

Ulve / hunde flokkens leder.

I hunden/ulvens flok eksisterer et utrolig fint struktureret system, hvor alle har en helt bestemt plads i forhold til de øvrige medlemmer - i forhold til den aktuelle situation.

Dette meget fine rangordnings- system kommunikeres blandt medlemmerne indbyrdes hele dagen igennem via deres fælles sprog, kropssproget. På trods af, at hver især har positioner over- eller underlegent i forhold til hinanden, eksisterer der samtidig en stor grad af rollefordeling, hvor den enkeltes specielle kompetencer udnyttes til gavn for hele flokken.

Rollemodellerne i en flok er oftest et par ældre erfarne og kompetente dyr. Deres opgave består bl.a. i at styre og kontrollere flokken, sørge for ro og orden, og det er afgørende, at de kan lede gruppen, så den består.

Tryghed, omsorg, fællesskab og klare regler for samvær og kommunikation
er tilsvarende nogle af nøglefunktionerne, som er vigtigt at beherske som rollemodel. Undertrykkelse og opdragelse gennem vold og magt har ALDRIG ført noget godt med sig ! Et stærkt (positivt forstået) lederpar er harmoniske rollemodeller, som styrer flokken trygt og sikkert, hvor hver enkelt kender sin position, så der er ro i flokkens struktur, og betyde at hunden trygt kan forlade sig på, at "lederen" ved bedst. 

Den gode leder (Rollemodellen.)kan dermed afstikke regler for, hvorledes den enkelte situation skal tolkes, hvordan hunden skal reagere, og kan derfor  regne med, at alt er i den skønneste orden.

Faktisk er det sådan, at en leders adfærd respekteres stort set uanset hvad, bortset fra når vedkommende mister besindelsen - og altså ikke mere magter at styre og kontrollere flokken.

At miste besindelsen, at handle overdrevent voldsomt eller magtfuldt, handler nemlig i virkeligheden om afmagt. Og bringes en leder i afmagt magter vedkommende ikke sin opgave.

Vores opgave som leder for vores hund

Vores opgave som den gode rollemodel er at tage ansvar for at hundens liv bliver trygt, overskueligt og så optimalt som muligt.
 En god rollemodel
er at forstå hunden som væsen og at vi anvende vores overlegne mentale kapacitet positivt m.h.p., at få hunden til at være, som vi ønsker.

Vores hund skal være tryg ved vores anvisning

Vi skal være så overbevisende rollemodeller, at hunden har tillid til, at den trygt kan følge vores anvisninger på, hvorledes den bør reagere.

Men for at kunne guide og støtte op omkring hunden, må vi kunne aflæse dens sindstilstand, og handle hensigtsmæssigt i forhold til denne.

Vi skal kunne se og forstå, hvad det er, der sker, når hunden for eksempel stresser op eller bliver bange i en given situation.


Hvilke konsekvenser vil det for eksempel få såfremt en stresset eller bange hund bliver voldsomt irettesat? Den bliver blot yderligere stresset eller bange, og vi har svigtet vores ansvar som den gode rollemodel for vores hund..

Den vil i stedet have behov for at blive beroliget eller gjort tryg ved situationen.

Derudover er vi mennesker tilbøjelige til, i vores kærlighed til hunden, at handle inderligt inkonsekvent. Hunden trives bedst ved: at vide helt præcist, hvor den befinder sig i familiesystemet, vide hvad der ønskes af den, samarbejde med familien og vide, at vi som de gode rollemodeller vi er, nok skal klare problemerne!

signalernes betydning

Men for at hunden skal kunne handle som vi ønsker, er det tvingende nødvendigt, at den ved, hvad det er, den skal gøre - (eller ikke gøre)!!!! Og derfor hænger kommunikation og indlæring tæt sammen med opdragelse og træning af vores hunde.

Hunden forstår ikke vores talte sprog (hvad vi ofte urimeligt forventer). Vi mennesker kommunikerer v.h.a. det verbale sprog, hvorimod hunden overvejende benytter sig af kropssproget! Så det handler om at udvikle et fælles sæt signaler, som vi kan benytte i vores samvær.

Hvis hunden ikke har lært at tolke vores signaler, kan vi ikke forlange, at den skal gøre, som vi ønsker!

Adfærdsproblemernes sammenhæng.

Adfærdsproblemer hænger ofte sammen med mislykket eller uhensigtsmæssigt samspil mellem hund og ejer.

Menneskeliggørelse af hunden (at tro den har vores mentale kapacitet) er dybt urimeligt og skaber ofte en ond cirkel.

Handler hunden i modstrid med vores ønsker, sker det i langt de fleste tilfælde, fordi hunden faktisk ikke er klar over, hvad vi vil have den til.

Hunden er fra naturen meget samarbejdsvillig og indstillet på at gøre det, som lederen ønsker. Fordi det giver det bedste resultat for hunden! Og her er vi inde på indlæringspsykologien: I naturen vil hunden fortrinsvis gøre det, der giver bonus.

Det drejer sig om, at overleve på den mest optimale måde - hunden lærer af sine erfaringer og det, der giver et positivt resultat, vil hunden naturligvis gøre igen, når den næste gang står i samme situation!

I al indlæring er det essentielle, at belønne ønsket adfærd (øjeblikkeligt) og ignorere uønsket.

Brugen af straf er totalt uegnet i alle indlæringsprocesser, og harmonerer ikke med en dygtig, tillids skabende rollemodel.

At være den gode rollemodel handler kort sagt om at påtage sig ansvaret for at vise hunden via brug af vores overlegne mentale kapacitet, at finde et fælles kommunikationssystem og anvende indlæringspsykologien. Og underligt nok, bliver det sjovere, mere interessant og givende, såfremt man giver hunden disse vilkår at leve under.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Christel Veistrup | Svar 09.08.2016 13.57

Det er god læsning.

Kirsten Kruse | Svar 02.01.2012 13.51

Hej min ven... fin artikel om POSITIVT lederskab.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.09 | 13:06

Tak

...
20.09 | 07:22

Min labrador på Ca 5mdr. Hopper op og bider, bliver "vild", springer rundt og river med poterne på vores krop. Det bliver meget værre, hvis vi siger nej og føj

...
15.09 | 16:19

Tak for din historie. Det er aldrig nemt når ens dyr er syge. Selv oplevet langt forløb med svamp, ringorm (ringorm.dk/ringorm-dyr). Puha det var strengt...

...
15.09 | 10:23

Jeg anbefaler at du giver den alt den tryghed og nærhed den har brug for, mens den restituere. God bedring til den. ❤️

...
Du kan lide denne side