Alene hjemme problem

Alene hjemme problemer

Alene hjemme problemer, er nok et af de problemer, jeg møder mest i min egenskab som hundekonsulent.

De specifikke problemer omkring, alene hjemme problemer, kan være meget forskelligartet fra hund til hund, men hovedoverskriften er den samme; Hunden mistrives ved at være hjemme alene.

Vores hunde nedstammer fra ulven, som er et flokdyr og på trods af mange års domesticeringsproces, med at få omdannet hundene til vores daglige familieliv og vores behov, så er hunden stadig et flokdyr, som trives bedst når den er sammen med sin familie.

Det er os der har bragt hunden til vores hjem. En sådan beslutning forpligter.  Derfor er det min klare holdning at det er vores pligt, at sætte os ind i hundens, behov og vænne den til vores måde at leve på, så den ikke mistrives i det daglige.

 

Det er utroligt vigtigt for mig at gøre opmærksom på, at hunden ikke ødelægger noget som helst for at tage hævn. Hunden er derimod bragt i en situation, som den ikke bryder sig om. Afsavn, utryghed, angst for store eller små rum, eller den er ganske enkelt understimuleret. Uanset hvad der forårsager alene hjemme problemer, så er det vigtigt at forstå, at hunden reagere på den situation, du har bragt den i og den har det ikke godt med det. 

En anden problemstilling, som jeg oplever, er at nogle hundeejer ofte undlader at handle på problemet med det samme. Ofte ventes der på at problemet løser sig selv. En sådan venten, resultere for det meste i at problemet er blevet til en betydelig uhensigtsmæssig vane, som der nu skal bruges ekstra ressourcer på at bryde.

Et eksempel, på ovenstående forhold, var da jeg engang blev ringet op ved midnats tid af en særdeles frustreret hundeejer, der efter en familie fest var kommet hjem til et hus, der var revet i atomer af hunden. Det viste sig at problemet havde stået på i over et år, men at frustrationen oven på en god familiefest og så komme hjem til et ødelagt hus, havde fået ”bægeret til at flyde over” Vi blev naturligvis enige om, at tale sammen næste dag, så problemet kunne blive talt ordentligt igennem, til en anvendelig og endegyldig løsning på problemet.

Jeg høre ofte udtalelsen ”min hund ved godt den har gjort noget forkert, den dukker sig, tør ikke kikke på mig og den skammer sig, når jeg kommer hjem” Til dette, kan jeg kun sige; NEJ, hunden reagere med underkastelse på grund af din vrede stemme og dit truende kropssprog.

Den har efterhånden fundet ud af, at du som et fast mønstre skælder ud, hver gang du kommer hjem og reagere på hvad den kan forvente af din hjemkomst. Den har ingen ide om at du skælder den ud for at have raseret dit hjem.

Hvordan hjælper man:

Når man skal arbejde med dette problem er det vigtigt, at gøre sig klart at ”Alene hjemme problemer” ikke er en specifik lidelse, men nærmere et symptom på at noget er galt.

 

Årsager til problemet:

A.) Utryghed. Hunden er bange for at være alene. Den er vant til at kunne støtte sig til sin leder.

B.) Afsavn. Hunden har altid været med i flokken. Hvis den så pludselig skal være alene fordi den der plejer, at være hjemmegående pludselig skal begynde at arbejde, kommer problemet.

C.) Klaustrofobi. Hunden føler sig spæret inde i et ”lille” rum f.eks. en gang eller bryggers.

D.) Agorafobi. Hunden kan ikke overskue et helt hus/ flere rum. Dette forekommer hos ca. 90% af tilfældene af hunde, der har alene hjemme problemer.

E.) Understimulering i sin dagligdag.

F.)  En kombination af to eller flere af ovennævnte årsager.

A: UTRYGHED:

Her er det vigtigt, at man sørge for at hunden føler sig tryg på det sted, hvor den skal opholde sig, når den er alene.

Da hundens normale søvn-/hvilebehov ligger på 14-16 timer vil det naturligste være at hunden skal opholde sig der, hvor den sover om natten. Så vil den forbinde opholdet med at skulle sove.

Det er en god hjælp for en utryg hund hvis sovestedet er en ”hule” og meget gerne lukket på de 3 sider. Det oplever man når en sådan hund foretrækker at ligge under et bord eller lignende.

Utryghed kan også forekomme hvis familien flytter. Ved skilsmisse eller anden forandring hvor hundens daglige flok bliver reduceret.

Utryghed giver sig som oftest udtryk i alene destruktion.

B: AFSAVN / SEPARATIONSANGST:   

Det oplever man oftest, når der sker pludselige forandringer i familien. Det kan f.eks. være at den ene har været langvarig syg, arbejdsløs eller af anden årsag har været hjemmegående og så igen skal være hjemmefra.

Normalt giver afsavn sig udslag i hylen og gøen, når hunden er alene.

Hvis familien af en eller anden årsag i en periode ikke har tid til at tage sig af hunden, kan man opleve at hunden bliver destruktiv. Den destruktive adfærd finder som oftest sted når familien er hjemme. Det skyldes at en hund hellere vil have en negativ – ubehagelig – kontakt end slet ingen.

C. KLAUSTROFOBI:

kan være mange ting. For hunde er den almindeligste at hunde går i stress hvis den er lukket inde i et lille/mindre rum. Men for visse hunderacer kan det også være at hunden mangler udsyn. F.eks. Pekingeser ”elsker” at ligge i en vindueskarm og kunne kigge ud, når de er alene hjemme.

Hos hunde, der har alene hjemme problemer, er klaustrofobi sjældent. Det udgør ca. 1% af tilfældene. Man kan oftest diagnosticere det ved, at hunden ud over at være destruktiv samtidig springer op af vægge og døre.

Kommer man ud for en hund, der er alene destruktiv, og det skyldes klaustrofobi, kræver det at ejeren åbner alle døre i huset for den.

D. AGORAFOBI:

At dette – angst for store rum – er så hyppigt skyldes vel, mest at hunden samtidig lider af utryghed.

For disse hunde gælder, at de befinder sig bedst i et mindre rum.

Mange mennesker viger tilbage fra at hunden skal opholde sig i et lille rum når den er alene. De forventer, at hunden skal beskytte huset mor indbrudstyve. Men utroligt mange hunde vil ikke gø af fremmede når de er alene. Det skyldes at et underordnet flokmedlems opgave er at slå alarm, når fremmede trænger ind på territoriet. Når hunden er alene hjemme. Hvem skal den så slå alarm til?

E. UNDERSTIMULERING:

En hund, der ikke får afløb for sine behov gennem en aktiv hverdag, vil af ren og skær overlevelsestrang skaffe afløb for sine behov ved at bruge kræfterne til destruktion. I mangel af bedre kan en pude opleves som et umanerligt farligt byttedyr. Resultatet med fjer over hele huset er for hunden en biting. Og det kan da også være, at der er en ”mus” i bunden af urtepotten, hvilket den understimulerede hund sikre sig ved at undersøge sagen.

AFHJÆLPNING:

For at hjælpe hundeejerne af med problemet skal det sikres at hundens forhold er i orden. Det er sjældent at alle nednævnte forhold skal ændres, men nogen af dem skal der tages fat i hver gang.

PLANLÆGNING AF DAGLIG RYTME.

  1. Ingen vildsomme aktiviteter umiddelbart før hunden skal være alene. F.eks. ingen lange cykelture for at hunden kan få brugt sine kræfter inden den skal være alene. Det har den modsatte effekt.
  2. Men derimod en rolig luftetur på max. 1 time af en meget kend rute, hvor hunden får tid til at gøre sig grundigt ren med ”stort og småt”
  3. Ca. 20 min. Senere gives 1/3 af den daglige foderration. Som ekstra aktivering kan det strøs på græsplænen så hunden selv skal finde det.
  4. Hvis familiens børn tager hjemmefra en time senere eller mere senere end forældrene, er det vigtigt at få dem til at forstå, at det er synd for hunden, hvis de ved voldsom leg stresser hunden inden de tager i skole. Måske kan en del af morgenrytmen udføres af børnene.
  5. Familiens hjemkomst og ceremonien omkring velkomst overfor hunden skal foregå rolig og afslappet.
  6. En veltilrettelagt motions og aktivitets tur på ca. 1 times tid. Det kan udmærket være en tur hvor den får lov til at lege med andre hunde. Så skal/kan man lade hunden bruge ”det den har mellem ørene” ved indendørsaktivering.

 

HUNDENS OPHOLDSSTED, NÅR DEN ER ALENE:

Hvor hunden skal opholde sig mens den er alene hjemme er meget vanskeligt at besvare enkelt, da det fuldstændigt afhænger af hunden, dens temperament m.m.

Som  en fast grundregel kan gives, at det sted hvor hundens kurv/seng står skal hunden føle sig tryg og kunne være i fred. Det skal være et rimeligt roligt sted – ikke i en gang, er er en konstant farten frem og tilbage. I mange familier sover hunden i soveværelset om natten. Løsningen for dem vil oftest være, at efterlade hunden i soveværelset, når den skal være alene.

Da hunden skal føle sig tryg i sin kurv/seng er det vigtigt at familiens børn lærer, at hundekurven er hundens og at de ikke har noget at gøre i den. Hvis hunden ligger i sin kurv, kan de prøve at kalde på den. Hvis den kommer, er det ok. Hvis hunden bliver liggende, skal den have fred.

Er hunden usikker på sig selv kan det være en fordel, at hundens opholdssted er udformet som en decideret hule, altså lukke på de tre sider.

TRÆNING I AT VÆRE ALENE:

 

Forebyggelse:

Næsten alle tilfælde af alene hjemme problemer starter når hunden har en alder på mellem 5-9 måneder, alt efter race og temperament.

Derfor er det en god ide at træneren på hvalpeholdet eller hundekonsulenten i lokaleforeningen forberede ejeren på, at der kan komme ”alene hjemme” problemer. Og hvilke tiltag hundeejerne kan gøre for at undgå at de opstår.

Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at en god tæve lige fra fødslen har lært hvalpen at være alene og lydløs. Det er ulvenaturen, der gør sig gældende, for en ulvehvalp, der piber når den er alene, bliver fundet og dræbt af rovdyr.

Det er lige så vigtigt at hvalpen lære at være ”ude” af flokken indenfor hjemmets fire vægge når familien er hjemme. Det er dårlig vane og ikke spor ”nuttet”, at hvalpen rejser sig og følger med, når en af familien rejser sig og går ud af rummet. Det samme gælder når f.eks. hvalpen følger med fra rum til rum under rengøring af huset.

Man skal også mine sig selv om, at det er naturligt og fornøjeligt for en hund at gnave og bide i ting, og det skal man ikke forbyde den. Man skal i stedet lære den, hvad den må bide i, og hvad den skal holde sig fra. Dernæst skal man anskaffe en masse gnaveben og bidelegtøj og lære hvalpen/hunden, at man bliver himmelhenrykt, når den bider i det. Lær den at lege med legesagerne og ros den meget, når den selv opsøger sit legetøj.

I begyndelsen af denne indlæring, skal man ikke straffe hunden, når den bider i forbudte ting, men give den legesagerne i stedet og rose den, når den tager dem. Straffer man hvalpen/hunden, når den bider i ting, lære man den blot ikke at gøre det, når ejeren er til stede, og man har skabt et ”alene-hjemme-problem”.

Den voksne hund.

Hvis der er tale om en voksen hund, som ødelægger hjemmet, når der er alene, skal man sørge for at den får rig lejlighed til at bruge sin energi. Gå gerne en lang tur eller træn og leg med hunden aftenen før, den skal være længe alene.

LØSNING EFTER MANGLENDE INDLÆRING SOM HVALP.

Er skaden først sket og familien har et alene hjemme problem, så er den største misforståelse: Det er bare hvalpeunoder, som hunden vokser fra.

Der skal gribes ind og jo før desto lettere er det at løse problemstillingen. Der findes flere træningsprogrammer og metoder der kan bruges. Her er medtaget 3 forskellige. Som giver resultat, hvis de bruges konsekvent.

10-20-40 sekunders metoden.    / Af Hundekonsulent Arne Andersen.

 

Først skal det fastlægges, hvor hunden skal opholde sig når den er alene. Det er der hvor hunden skal sove om natten. Der anbringes kurven.

Stille og roligt kalder man på hunden. Tager den med hen til sin kurv, hunden op i den. Giv den 1-2 godbidder og snak roligt med den. Når hunden er afslappet siges: ”du bliver der”. Man går ud og lukker døren efter sig.

EFTER 10 SEKUNDER åbner man døren med ordene: ”kom ind til os andre”. Det er vigtigt at man ikke siger mere. Altså ikke noget med at rose hunden for at have været alene. Så vil den stresse op i forventning om ros. Kommer den hen til dig i stuen, må den gerne få venlig kontakt, men ganske roligt, den må på ingen måde stresse op.

EFTER 10 MINUTTER sætter man igen hunden ud i sin kurv, ligesom første gang. Men denne gang lader man den blive i 20 sekunder.

Når den tid er gået, hentes hunden ind igen, som før.

Og sådan fortsættes hele aftenen, og for hver gang hunden er alene fordobles tiden.

Når den tid hvor hunden kan være alene er nået op på ca. 5 minutter forlænges tiden, hvor hunden er sammen med familien til ca. ½ time og behøver så ikke længere at forlænges yderligere.

Næste dag begynder man forfra med at hunden første gang er alene 10 sekunder. Og så fremdeles.

Hvis hunden på et tidspunkt er urolig i det tidsrum hvor den er alene, banker man med flad hånd et hårdt slag på døren. Derved opnår man, at det er døren som er ubehagelig – ikke dig. Hunden skal være rolig i 10 sekunder før man åbner døren.

Blev hunden f.eks. urolig da den havde været ude i 6 minutter skal den næste gang kun være ude i den halve tid = 3 minutter. Og denne tid ændres ikke i løbet af aftenen. Men helt konsekvent skal hunden lukkes ud mindst 4 gange mere samme aften.

Har man en hel dag til rådighed når man begynder træningen, bør man dele dagen i 2 – 3 afsnit, adskilt af en længere luftetur og en times søvn for hunden.

Normalt tager det kun en weekend, at lære hunden at kunne være alene. Men der skal lægges et arbejde i optræningen.

Oplever du at hunden ligger og sover, når du henter den fra at have været alene, så er optræningen færdig.

Når hunden har lært at være alen er det vigtigt at vedligeholde det i tiden fremover. Det vil sige, at hunden skal lukkes ud – alene – også når familien er hjemme.

Generelt bør hunden lukkes ud og få 1-1½ times søvn både formiddag og eftermiddag både lørdag og søndag.

Det kan være mens der gøres rent eller andre aktiviteter med megen gåen frem/tilbage.

Når man får gæster, der ikke kan lide hunde.

Når familien spiser.

Lige når hunden er kommet hjem fra træning/motionstur.

Høre man meget radio når man er hjemme, skal radioen også spille når hunden er alene hjemme. For hunden skal vide om den er helt alene, eller om ejerne er lige på den anden side af døren.

Vente i kurven – metoden.    / Af Hundekonsulent Per Sørensen.

Hunden læres, at gå i kurven på kommando, og når dette sker, giver man den kontakt og ros, mens den ligger i kurven. Man bliver siddende til hunden er faldet i søvn. Rejser den sig og følger efter, når man går, skal det blot ignoreres, og hunden må ikke få kontakt. Øvelsen skal gennemføres mange gange hver dag, og altid medføre kontakt så kurven efterhånden bliver et pragtfuld sted at være.

Herefter kommanderes hunden i kurven, hvorefter man går lidt væk for at hente en godbid, som straks gives til hunden. Denne godbid bliver hentet længere og længere væk i huset, mens hunden skal blive i kurven.

Når hunden er helt sikker i denne øvelsen er det tid at prøve at hente godbidden uden for. Selvfølgelig er man ikke væk fra hunden i mere end nogle få sekunder i starten, men efterhånden kan man variere denne adskillelse til at vare op til flere minutter.

Når hunden, efter op til en måneds tid, er helt sikker i denne øvelse, begynder man at tage overtøj på og gå hjemmefra i op til en ½ time. Dermed er problemet faktisk løst, og man kan være hjemmefra uden problemer.

Om det alene er ovenstående metode, der kan løse problemet er svært at sige. Det kan også have betydning, at hunden i det hele taget får et mere aktivt hundeliv.

BRUG AF BUR.

I nogle ekstreme tilfælde kan den eneste løsning være at bruge et bur – transportkasse – til at neutralisere hunden i. Buret skal være så stort, at hunden har mulighed for at skifte stilling i det. Men ikke så stort at hunden kan ”motionere” i det. Det er en god ide at lægge et tæppe over, således at kun en side er fri. Man behøver ikke at sætte vandskål ind i buret, da en hund uden videre let kan undvære vand i 8-9 timer.

Før man efterlader hunden alene i et lukket bur er det nødvendigt at træne hunden op til at være i buret.

Buret anbringes i samme rum som familien er, og gerne med åbningen vendt mod familien så der kan være kontakt. Da det drejer sig om ophold i selve buret, har det ingen betydning at buret flyttes rundt i huset.

Nu gælder det om at hunden opholder sig i buret – med åben låge-. Det vil sige, at hunden ikke må ligge midt på gulvet og sove. Heller ikke i et hjørne af sofaen eller lignende steder. Helt konsekvent: Skal der soves foregår det i buret.

Når hunden er rimeligt tryg ved at være i bur. Begynder man at lukke lågen. I begyndelsen når man selv er i sammen rum som hunden/buret. Derefter prøver man at forlade rummet i kort tid.

Hvis hunden går i panik, så husk inden du åbner lågen, at få hunden rolig ved at snakke med den. Ellers har du lært hunden, at den ved at skabe sig komme ud. Og du kan ”skrotte” buret med det samme.

Efter en grundig optræning efterlades hunden i buret med lukket låge, når den skal være alene.

Vær meget omhyggelig med optræningen for hvis den ikke er helt på plads kan der ske 2 ting:

  1. Hunden splitter buret ad.
  2. Hvis hunden ikke splitter buret ad, stresser den så højt op, at den kan dø af det.

ENKELTE RÅD:

Hvis hunden er destruktiv overfor en enkelt ting dagligt, f.eks. den ene dag er det en gulvmåtte, den næste dag et stykke fodtøj, den tredje dag en anden ting.

Hvis hunden konsekvent river tøj ned fra knagerne, eller tømmer snavstøjskurven, og blot lægger sig på det.

TAG EN GAMMEL JAKKE ELLER LIGENDE, DER LÆGGES NED TIL HUNDEN NÅR MAN TAGER HJEMMEFRA. OG DET TAGES OP IGEN, NPR MAN KOMMER HJEM.

Ved hvalpe og ung hunde, der skal være i hundegård mens familien er væk, vil det være en fordel at give dem deres foder umiddelbart før man køre, så hunden har travlt med at spise, når familien køre hjemmefra.

Udviser hunden destruktiv adfærd og går på bordet for at stjæler mad når du ikke er hjemme. Stjæler sko og bider dem i stykker eller graver i potteplanter. Kan det være en ide at stille en klap musefælde de steder hvor man ved hunde vil lave unoder. Når hunde så forsøger sig, vil fælden give et øjeblikkeligt smæld, som vil forskrække hunden og forbinde den udførte handling med ubehag.

Men husk altid, at din hund har brug for træning, motion og motivations øvelser samt social omgang med andre hunde og mennesker. Alt sammen noget du kan få i den daglige omgang med din hund i hverdagen og på træningsbanen i den lokale hundeklub.

Husk også at al træning hos levende væsener tager tid.

Tænk blot på hvor svært det er for os, at lægge vores vaner om, når vi eksempelvis skal lave kostomlægning fordi vi gerne vil tabe os, eller skal stoppe med at ryge osv. Osv.

Derfor vil jeg anbefale, at der tages fat om problemet, i samme øjeblik din hund udviser en uhensigtsmæssig opførsel. Det er unægtelig noget nemmer at arbejde med et problem, inden det er blevet til en dårlig vane.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Christian | Svar 13.11.2018 16.00

Hvor længe kan man tillade sig, at lade sin hund være i et bur, imens man selv er væk hjemmefra. Efter træningen selvfølgelig.
- Christian

Yvonne 16.11.2018 20.20

Hej Christian. jeg syntes ikke man skal lukke sin hund ind i et bur, når den er alene hjemme. Men den skal have mulighed for at gå ind i buret som en tryg hule.

Steve | Svar 30.05.2018 17.08

Hej Yvonne
Jeg har problemer med at min hvalp på 13 uger piver og hyler i hendes hundegård. Jeg har gjort alt efter ekspertenes råd men det hjælper ikke rigtigt

Yvonne Therkelsen 05.06.2018 19.21

Hej Steve. Det forstår jeg. Hun er ung og har brug for at udvikle tryghed og tillid. Skriv til mig på mail så jeg kan rådgive dig. Her er ikke plads til et svar

Yvonne | Svar 26.11.2017 15.23

Kære Line. Skriv til mig på yvonne@din-hundekonsulent.dk. Så jeg kan sende dig et fyldstgørende svar på din udfordring.
Varme tanker.
Yvonne

Line | Svar 24.11.2017 23.47

kære yvonne har en lille tæve hvalp på 9 uger. jeg kan ingen steder gå uden hun nærmest går i panik og skriger på mig. har du muglihed for at hjælpe mig?
-Line

Maria | Svar 02.02.2017 20.20

Fortsat. De siger hun fint kan være alene nu. Men jeg vil germe sikre mig hun får en god start her. Min tidl hund have separationsangst, og frygter det igen

Yvonne Therkelsen 09.02.2017 20.59

Hej Maria. Jeg vil gerne svare dig. Kan jeg få dig til at skrive på min mail adresse. Så jeg kan give dig en ordentlig anbefaling. Kærlig hilsen Yvonne.

Maria | Svar 02.02.2017 20.16

Jeg får 11 mdr gammel tæve. Ved familien sover hun i et bur og er der også, når hun er alene. Hvordan vænner jeg hende til et nyt hjem, hvor hun skal være alene

Mathilde | Svar 18.01.2017 21.14

Hejsa Skal man blive ved med at fordoble alenetiden hvis man anvender 10-20-40-metoden, indtil man når 1-1 1/2 time? Eller hvad er målet?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.09 | 13:06

Tak

...
20.09 | 07:22

Min labrador på Ca 5mdr. Hopper op og bider, bliver "vild", springer rundt og river med poterne på vores krop. Det bliver meget værre, hvis vi siger nej og føj

...
15.09 | 16:19

Tak for din historie. Det er aldrig nemt når ens dyr er syge. Selv oplevet langt forløb med svamp, ringorm (ringorm.dk/ringorm-dyr). Puha det var strengt...

...
15.09 | 10:23

Jeg anbefaler at du giver den alt den tryghed og nærhed den har brug for, mens den restituere. God bedring til den. ❤️

...
Du kan lide denne side