Bør du få hund?

Bør du få hund?

Når man overvejer at anskaffe sig hund, er der mange ting, man først skal tage stilling til for at kunne vurdere, om det overhovedet er en god idé at få hund

Vi gennemgår her nogle af de vigtigste krav, det stiller til én at holde hund mht. f.eks. tid, overskud, økonomi, hverdagsrutiner, boligforhold samt det at få hund, når man har børn i familien.

Kend dine begrænsninger:

Som udgangspunkt er vi meget optimistiske, når vi skal vurdere vores egne evner. Når du vurderer den tid og energi, du planlægger at bruge på hunden, er det derfor en god idé at trække ca. 20 % fra. Er du førstegangshundekøber, skal du f.eks. ikke købe en hund af en race, der er alt for ”eksotisk” eller krævende.

Har du tid?

Alle hunde, uanset race, har brug for at være sammen med dig for at trives. Hunden nedstammer fra ulven, der lever i flok, og der knyttes stærke bånd mellem flokkens medlemmer. Vore hunde har også denne tilbøjelighed til at knytte bånd til medlemmerne i den flok, som de er en del af – altså vores familie.

En hund bør ikke være alene mere end 5 timer dagligt. Hunden skal ud over daglig motion aktiveres og trænes, for at blive mentalt træt og tilfreds. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden (tidskravet varierer fra race til race).
Nogle racer stiller store krav til pelspleje – både økonomisk og tidsmæssigt. Racer med lang pels skal børstes dagligt, andre racer skal trimmes eller klippes regelmæssigt, mens andre igen blot skal børstes eller gnubbes med en gummihandske et par gange om ugen.
Alt i alt skal du kunne afsætte minimum 1 1/2 time dagligt til direkte beskæftigelse og pleje af hunden – ud over den tid hvor du på anden måde bare er sammen med hunden.

Har du overskud?

En hund ved ikke på forhånd, hvad du forventer dig af den. Det skal du lære den. Du må derfor være indstillet på at bruge en hel del tid på at opdrage og træne  med hunden. Dette gælder både, hvis du anskaffer dig en voksen hund, og hvis du køber en hvalp. Selvom du har erfaring med hunde, bør du gå til hundetræning med den – specielt hvis du anskaffer en hvalp. På et hvalpehold  lærer du og hunden at samarbejde om nogle grundlæggende lydighedsøvelser, og hunden lærer også at omgås andre hunde samt fremmede mennesker.

Passer en hund ind i din hverdag?

En hund trives bedst med en nogenlunde regelmæssig tilværelse. Lange arbejdsdage, mange flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, pasningsordninger m.v. kan godt gøre hunden urolig og stresset.

 

Har du råd?

Det koster at have hund – og her tænkes ikke på hvalpens pris. Anskaffelsesprisen er nemlig forbavsende lille, når man tænker på, hvad det koster at holde hund i 10-15 år. Man skal påregne udgifter til mad, hundeudstyr, vaccinationer, loppe- og ormemidler, regelmæssige og uventede dyrlægebesøg, træning, pelspleje, pensionsophold, diverse forsikringer m.v. Så synes man, at prisen på en hund lyder afskrækkende, bør man overveje, hvorvidt man overhovedet har råd til at holde hund.

Hvordan bor du?

Hvis du bor i lejlighed, skal du tænke på, at hunden skal luftes flere gange dagligt uanset vejret – dels fordi den skal ud at besørge, dels fordi den har behov for motion og mental stimulering.

Selvom du bor i hus og derfor kan lukke hunden ud i haven, når den skal besørge, er det nødvendigt at gå tur med hunden mindst 1-2 timer hver dag. Det er begrænset, hvor megen motion hunden kan få ved at gå alene rundt ude i haven. Desuden lærer den hurtigt alle lugtene i haven at kende. Hunden har behov for nye oplevelser. Det vil den kun få, hvis den kommer ud at gå steder, hvor der er fremmede lugte.

Alle hunde reagerer på lyde og synsindtryk, men nogle hunderacer gør mere end andre. Hvis du bor i et boligkompleks, bør du tage hensyn til dette ved valget af hunderace, så hunden ikke bliver til gene for naboerne. Man kan lære en hund at tie stille på kommando, men det er ofte svært, og det hjælper ikke, hvis hunden gør, når den er alene. Man bør under ingen omstændigheder fare op og skælde ud, hvis hunden gør, da det kun vil gøre problemet værre.

Hvis du ikke bor i egen bolig, skal du sikre dig, at det er tilladt at holde hund i ejendommen. I almennyttigt boligbyggeri vil det normalt være boligselskabet eller afdelingsbestyrelsen, der bestemmer reglerne for hold af husdyr. I andels- og ejerboliger vil det være beboerforeningen, der bestemmer reglerne.

Børn og hunde

Mange hunde bliver anskaffet af hensyn til børnene i familien.
Børnene ønsker brændende en hund og lover, at de nok skal passe den og gå tur med den.

Men når nyhedens interesse fortager sig, hænger forpligtelserne ofte på forældrene.

Ansvar for dyr er noget, børn skal lære, og det skal ske under de voksnes opsyn.

Forvent aldrig, at et barn skal holdes ansvarligt for et dyr. Valg af hund, pasning og pleje skal derfor altid være en voksens ansvar. 


Det kan dog være meget berigende for børn at vokse op sammen med en hund, idet børn kan lære at omgås et andet levende væsen med forståelse, respekt og omsorg.

Hvis man får en hund i hjemmet, er det vigtigt, at både børn og hund lærer nogle grundregler om, hvad man må og ikke må. Har man et godt regelsæt for omgang med hunden, er der stor sandsynlighed for, at forholdet bliver positivt. Regelsættet skal være på plads, før hunden ankommer til hjemmet.

I hundebøger står der ofte, at den pågældende race er ”børnevenlig”. Alle racer er som udgangspunkt ”børnevenlige”, hvis de tilvænnes og får gode oplevelser med børn fra hvalpestadiet.

For at en hund skal blive glad og tryg ved både fremmede børn og voksne, er det derfor vigtigt, at den præges og socialiseres 
som hvalp.

Husk også på, at man aldrig må lade mindre børn og hunde være alene sammen

En eller to hunde i familien?

Det er en udbredt misforståelse, at man undgår, at hunden får alene hjemme problemer , hvis man anskaffer sig to hunde, der kan holde hinanden med selskab.

Alene hjemme-problemer skyldes nemlig meget ofte hundens eller hundenes afhængighed af personer i familien og kan derfor ikke afhjælpes ved, at man anskaffer sig to hunde.

Hunden eller hundene skal gradvist tilvænnes at være alene, ellers risikerer man, at den ene eller begge hunde giver problemer, når de lades alene.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.09 | 13:06

Tak

...
20.09 | 07:22

Min labrador på Ca 5mdr. Hopper op og bider, bliver "vild", springer rundt og river med poterne på vores krop. Det bliver meget værre, hvis vi siger nej og føj

...
15.09 | 16:19

Tak for din historie. Det er aldrig nemt når ens dyr er syge. Selv oplevet langt forløb med svamp, ringorm (ringorm.dk/ringorm-dyr). Puha det var strengt...

...
15.09 | 10:23

Jeg anbefaler at du giver den alt den tryghed og nærhed den har brug for, mens den restituere. God bedring til den. ❤️

...
Du kan lide denne side