Humper er ikke dominans

Når din hund humper, handler det ikke om dominans.

I mange år, var det en klar overbevisning hos de fleste hundeejer, at når deres hund humpede, så var det fordi den ville dominere, bestemme over dig og tage magten fra dig, eller bestemme over en anden hund. 

De råd vi er blev givet, var at der skulle sættes grænser for hunden. Desværre betyder det blot at vi gør situationen værre og i værste fald skaber flere unødige konflikter i det daglige.

Humpe adfærden starter oftest i den sene hvalpefase og tidlige fase som unghund. Hormonerne drøner rundt i kroppen, og det påvirker selvfølgelig hele systemet, ligesom det sker hos børn i puberteten. (Se mere om hundens udviklingsfaser under http://www.din-hundekonsulent.dk/54209487 )

”naturlig adfærd”

For hundeejer og vores hunde går det ulykkeligvis ofte galt i den periode. På grund af alle de råd der er givet om at sætte hårdt mod hårdt, når hunden humper, når den stjæler ting, hopper op ad middagsbordet, bider i hundelinen, i vores hænder, graver huller i haven eller løber efter børnene.

Selv om ovenstående adfærd en helt naturlig del af hundens udvikling, kategoriseres den desværre alligevel alt for tit som et uregerlig og dominerende uhyre, der er i gang med at ødelægge familieidyllen og drømmen om villa, Volvo og vovse, hvor hunden er imod alt og alle i og uden for hjemmet. 

Vi forøger konflikterne

I stedet for at løse konflikterne med afslappethed og tålmodighed, forvandler mange perioden til daglige konfliktfyldte situationer, med frustration, stress og ærgrelse i en opadgående spiral. De daglige konflikter bliver flere og flere, og dette styrker desværre vores tro på, at hunden virkelig er ude på at udfordre os som universets herskere.

Intet kunne være en større misforståelse. Alligevel bliver vi hårdere og mere afvisende i vores håndtering af problemerne, og i sidste ende vil det lede til endnu mere frustration, usikkerhed og stress hos hunden. Samtidig vil hunden forbinde bestemte situationer og dig med så store konflikter, at styrken i adfærden vil stige markant. Det er også i denne periode mange familier opgiver og nogen vælger endda at sælge eller aflive hunden

Vi oplever situationer, som at hunden er overvældende og hoppende, når der kommer gæster, at den er top overgearet og ikke kan falde til ro, efter leg med børnene eller andre hunde, at den graver ekstra dybe huller i haven, eller at den humper ekstra meget på alt og alle.

Vi misforstår og fejltolker denne adfærd af ophobet stress som en dominansrelateret adfærd.

Problemet behøver ikke kun være til stede i pubertets fasen.

Det er ikke nødvendigvis pubertetsfasen, som starter denne adfærd. Der kan være mange forskellige årsager, hvor det er frustration, usikkerhed og stress, som ligger til grund for hundens handlinger.

Interessant er det, at hundens ’hoppen op’ hurtigt bliver et forsøg på at dæmpe en indre eller ydre stresssituation – hunden prøver på den måde at bede om en mildere adfærd, men får i stedet det modsatte.

Alle vanskelige situationer kan løses og forebygges ved en positiv og konfliktfri håndtering, der knytter bånd mellem dig og din hund, og som samtidig gør det nemmere at se hinanden dybt i øjnene i mange år fremover.

Forstå årsagerne

Årsagerne til din hunds stressede adfærd kan blandt andet være:

 • ubehandlet separationsangst
 • overstimulering
 • sygdom og smerter
 • mangel på søvn.
 • omsorgssvigt
 • understimulering
 • forkert og hård håndtering

Din hund har brug for din hjælp.

Der skal ikke så meget til for at skabe en positiv situation.  

Først og fremmest er det vigtigt, at du med en holdningsændring hos dig som hundeejer. Når du gør det, er følgende ændringer rent faktisk meget nemme. Du ser nu din hund med helt andre øjne og ikke som det frådende uhyre der dominere.

Med en tro på at din hund faktisk ikke er et dominerende uhyre, der vil gøre dit liv surt, kan du ændre dine adfærd og hele dit kropssprog, og du får en oprigtig ærlighed i at hjælpe din hund. Det ser og mærker hunden, på samme måde som vi mennesker mærker det, når vi modtager hjælp fra nogen, som vil os det godt. Så bliver vi mere åbne og lydhøre og lader os inspirere. Det er ikke anderledes med hunde.

Problemløsninger

Kig ukritisk og realistisk på din hunds dagligdag, og list de vanskelige situationer op én for én. 

Hverdagen

 • Er jeres gåture lange, indeholder de meget aktivitet såsom bold- og pindekast? Meget lange gåture med for meget pinde- og boldkast, løbeture eller cykelture øger mængden af stresshormoner i kroppen.
 •  
 • Er jeres hverdage meget travl? Travlhed samt manglende ro og nærvær påvirker også din hund.
 • Får din hund den fornødne søvn? Afhængigt af alder, race og sygdomshistorie skal din hund sove mellem 12 og 18 timer dagligt. Meget unge hvalpe skal sove helt op mod 20 timer dagligt.
 • Får din hund mental stimulering i hverdagen? Stimulering af lugtesansen og mental træning er med til at aktivere rolige hormonstoffer i kroppen.
 • Leger børnene for vildt med hunden? Tilbagevendende heftig leg øger din hunds generelle stressniveau omkring børnene.
 • Humper hunden børnene, når de kommer ind i rummet? Tager du hunden stille og roligt væk fra børnene uden noget ballade, og hold den hos dig, indtil den er rolig. Lær børnene at lege anderledes med din hund i fremtiden. Lad børnene lave søgeøvelser i haven eller indenfor sammen med din hund. Det fremmer en rolig aktivitet omkring børnene.
 • Tigger eller springer hunden op ad middagsbordet, når I spiser? Kan du forebygge situationen ved at give din hund noget lækkert og tidskrævende at tygge på, ca. fem minutter inden adfærden plejer at vise sig – gerne henne i kurven eller på tæppet. Så vænner den sig hurtigt til nye vaner ved middagstid.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Charlotte Nygaard Olesen | Svar 30.09.2020 13.06

Tak

sussie krapel | Svar 24.11.2018 11.53

tak for de gode informationer; især den med "tiggeri" ved spisebordet.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.09 | 13:06

Tak

...
20.09 | 07:22

Min labrador på Ca 5mdr. Hopper op og bider, bliver "vild", springer rundt og river med poterne på vores krop. Det bliver meget værre, hvis vi siger nej og føj

...
15.09 | 16:19

Tak for din historie. Det er aldrig nemt når ens dyr er syge. Selv oplevet langt forløb med svamp, ringorm (ringorm.dk/ringorm-dyr). Puha det var strengt...

...
15.09 | 10:23

Jeg anbefaler at du giver den alt den tryghed og nærhed den har brug for, mens den restituere. God bedring til den. ❤️

...
Du kan lide denne side